Este lucrul la calculator dăunator vederii tale?

Ce trebuie să știi despre ochelarii anti reflex și cum îți afectează aceștia vederea

sfaturi-protectie-calculator

articol scris de Flavius Țurcanu

Îți este dificil să lucrezi mai mult timp la calculator? Ochii îți obosesc repede și apar durerile de cap?

Mulți oameni au probleme cu vederea și cred că aceste probleme sunt cauzate de faptul că ei lucrează multe ore la calculator și ochii lor sunt foarte utilizați.

Ei spun cam așa: „datorită lucrului cu calculatorul am început să nu mai văd bine la distanță”

Poate așa crezi și tu…

…însă acest lucru NU este Adevărat.

De ce spun asta?
Pentru că sunt oameni care, indiferent de numărul de ore pe care le lucrează la calculator, au în continuare o vedere clară.

O afirmație e adevărată DOAR dacă se aplică în toate situațiile.

Adică, dacă lucrul la calculator ar deteriora vederea, toată lumea care lucrează la calculator, FĂRĂ nici o EXCEPȚIE, ar avea probleme cu vederea.

Însă știi și tu persoane care, cu toate că lucrează multe ore la calculator, nu poartă ochelari și au o vedere bună, clară și sănătoasă.

Deci propoziția „vederea slăbește pentru că lucrez la calculator” este FALSĂ.

Chiar dacă spui că „ochii nu sunt creați și pregătiți pentru genul de activitate la care sunt supuși în ziua de azi și de aceea vederea se deteriorează”… tot am să te contrazic.

Modul în care folosești ochii la calculator slăbește vederea, nu calculatorul în sine.

Cum adică?

Atâția mii de ani ochii s-au adaptat la toate activitățile zilnice precum cusutul, țesutul, împletitul și alte activități ce necesitau vederea de aproape …

… însă acum, așa din senin, nu se mai adaptează?

Interesant… chiar crezi că ochii nu mai știu să se adapteze după ce mii de ani au știut să se adapteze cu succes?

Faptul că vederea este folosită de aproape, la calculator – într-un mediu bidimensional, nu are nici cea mai mică influență asupra deteriorării vederii tale… atât timp cât știi cum să o folosești.

Diferența între cei care nu au probleme cu vederea și cei care au ochii obosiți după ce lucrează la calculator constă în lipsa unor obiceiuri, rutine ce sunt aplicate din reflex de cei cu vedere bună.

Care sunt aceste rutine ce păstrează vederea bună la calculator?

În primul rând, ochii sunt creați pentru o vedere tridimensională, rapid schimbătoare și multi-focală.

Cei ce au o vedere bună chiar dacă lucrează mult la calculator, fără ochelari, folosesc inconștient o serie de obiceiuri pe care ți le recomand, precum:

Obiceiul 1: Clipește conștient și regulat de fiecare dată când lucrezi la calculator, de 10 ori la fiecare 5 minute, până când vei efectua acest obicei important din reflex.

Acest obicei ajută și menține ochii tăi umezi și mobili pentru ca tu să obții ușor o vedere rapid schimbătoare și multi focală prin eliberarea tensiunii oculare.

Obiceiul 2: Aplică regula 10-10-10. Privește la fiecare 10 minute la cel puțin 10 metri depărtare pentru cel puțin 10 secunde.

Când aplici acest obicei, observă detaliile pe care le vezi în depărtare și nu te gândi deloc în acele scurte momente la ceea ce lucrai la calculator.

Rostul acestui obicei este de a relaxa emisfera stângă a creierului, care este responsabilă cu efectuarea precisă, exactă și detaliată a muncii.

În plus, activezi folosirea emisferei drepte care este responsabilă cu relaxarea și curiozitatea – activități care relaxează și ajută foarte mult la eliberarea tensiunii din minte și din mușchii oculari.

Acestea sunt principalele obiceiuri pe care ți le recomand să le aplici când lucrezi la calculator. Aplică-le și următoarele simptome vor dispărea:

  • Arsuri sau mâncărimi ale globului ocular
  • Senzația de nisip sub pleoape
  • Ochi uscați sau prea umezi

Ce rol au ochelarii anti reflex cu protecție la calculator?

calculator-daunator-vederiiAceștia conferă doar pe moment, atunci când îi porți, senzația de odihnă și relaxare oculară.

Ca și orice pereche de ochelari … ochelarii pentru calculator:

  • NU te ajută să eliberezi tensiunea oculară – ci amplifică stocarea de mai multă tensiune în mușchii oculari, iar vederea ta se deteriorează…
    • NU te ajută să ai o mobilitate mai bună – din păcate ochii devin rigizi în efectuarea mișcărilor simple în diferite direcții.
  • În timp, atât ochii, gâtul cat și umerii vor deveni mai rigizi și mai plini de tensiune… ceea ce îți va amplifica și mai mult deteriorarea vederii.
  • NU te ajută să ai un ritm normal de clipit – și tensiunea oculară se va stoca mereu în mușchii oculari pentru că vei clipi din ce în ce mai rar și ochii tăi vor fi din ce în ce mai rigizi.

Așadar, dacă vrei să ai o vedere odihnită și sănătoasă când lucrezi la calculator, îți recomand să aplici mereu obiceiurile de mai sus.

Aceste obiceiuri fac parte din seria de 15 obiceiuri care te ajută la îmbunătățirea vederii și sunt detaliate în cartea „Renunță la Ochelari”.

Dacă vrei să înveți mai multe despre protejarea și îmbunătățirea vederii tale, ca să lucrezi fără ochelari antireflex la calculator, înscrie-te în formularul de mai jos:

Subscribe for Email Updates Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here. First Name Email* Marketing by