De ce unele persoane au probleme cu vederea și altele nu?

Ce trebuie să știi despre adevărata influență a geneticii asupra vederii

previi-deteriorarea-vederii

articol scris de Flavius Țurcanu

Chiar dacă se crede că problemele de vedere apar întâmplător la unele persoane, fiind vorba de o loterie a lozului genetic, adevărul însă este altul..

Sunt sigur că știi sau chiar ai observat familii în care toți membrii acesteia poartă ochelari și, de asemenea, familii in care nimeni sau puține persoane au probleme cu vederea și au ochelari.

Așa că întrebarea e normală: de ce unii au probleme cu vederea iar alții nu?

Chiar așa, de ce? De ce cineva este mai „norocos” decât altă persoană?
Hai să le luăm pe rând…

Vederea este unul din simțurile tale, pe lângă cel gustativ, tactil, olfactiv și auditiv.

Sunt 5 simțuri pe care le folosești pentru că te ajută să interacționezi cu mediul înconjurător, să te adaptezi și să te dezvolți. Acesta este rolul acestor simțuri pentru fiecare dintre noi.

În funcție de mediul în care a crescut, fiind copil (mai ales), individul copiază comportamentul celor din jurul său. Acest comportament odată copiat, inconștient, determină simțul principal.

Fiecare persoană are un simț principal, simțul vederii – unii sunt mai vizuali, iar alții mai auditivi – simtul auzului.

De ce se întâmplă așa? Exact nu știe nimeni de ce se fac alegerile acestea.

Însă cu siguranță se alege un simț principal – fiind folosit ca principala modalitate de a sesiza și interacționa cu mediul în care trăiește.

Dacă o persoana este predominant vizuală, atunci folosește mai mult vederea și este mult mai atentă la ceea ce și cum vede atunci când interacționează cu persoanele și evenimentele din jurul sau.

Mediul influențează dacă ești mai mult sau mai puțin vizual.

O persoana auditiva, de exemplu, este atentă să audă tot ce se întâmplă în jurul ei pentru a interacționa, comunica și dezvolta în acel mediu.

Astfel, în funcție de mediu, unele persoane au fost nevoite să folosească mai mult simțul vizual pentru a comunica și a se feri eventual de pericole, iar altele simțul auditiv…

Obiceiurile nesănătoase se pot copia de la cei din jurul tău

Uite așa sunt persoane care copiază din familie, de când se nasc, obiceiurile de a folosi simțul vizual – și se bucură de o vedere bună.

Alte persoane, chiar dacă nu au nici o problema de vedere, se mută într-un nou mediu în care copiază inconștient comportamentele greșite de folosire ale vederii, le aplică zilnic și vederea lor se deteriorează.

Așadar, o serie de obiceiuri inconștiente determină calitatea vederii tale.
NU genetica determina calitatea vederii tale.

Modul cum genele se manifestă sunt influențate de obiceiurile tale ce sunt copiate sau create pentru a interacționa cu persoanele sau evenimentele din viata ta!

Copilul, cât este în burta mamei, copiază toate obiceiurile pe care le are mama în perioada sarcinii. Mai mult, experimentează tot ce face și mama… atât in timpul sarcinii cât si în primii 7 ani de viata.

Așadar, adevărata moștenire este legată de comportamentele zilnice ce determină activarea acelor informații genetice ce reprezintă fie o vedere clară și sănătoasă, fie o vedere deteriorată.

Care sunt comportamentele nesănătoase pe care trebuie să le eviți?

prevenirea-deteriorarea-vederiiÎn primul rând, prin cuvinte … se plânge mereu că: „nu vreau să mai văd pe el/ea…”,  „nu pot să mai văd așa ceva” sau chiar: „mă obosește doar gândul că trebuie să o/îl văd”.

Apoi, cuvintele folosite se transformă în fapte și ritmul natural de clipiri scade. Ochii stau mult timp imobili și larg deschiși iar vederea începe să se deterioreze.

Acest lucru se poate observa mai ales la cupluri, ei copiază foarte rapid aceste comportamente unul de la altul.

Deloc întâmplător, după o vreme 2 persoane care locuiesc împreună, daca unul poarta ochelari și celalalt nu… se ajunge, într-o perioada mai mult sau mai puțin îndelungată, să aibă și celalalt probleme cu vederea și să poarte ochelari.

Din fericire se întâmplă și invers… cel care are probleme cu vederea copiază obiceiurile sănătoase de la cel care are o vedere buna și vederea acelei persoane revine la normal.

Care sunt obiceiurile care mențin și oferă o vedere bună?

Persoanele care au o vedere bună efectuează din reflex, inconștient, o serie de obiceiuri benefice pentru vedere. La fel e și la cei cu vederea slăbită, acestia efectuează inconștient alte obiceiuri nesănătoase pentru vedere.

Aceste obiceiuri se copiază automat din mediul în care se trăiește, împreună cu tot stilul de viață: gânduri, cuvinte, alimentație…

Cel mai important obicei este CLIPITUL. Acesta, efectuat o data la 5 secunde din reflex, te ajută să eliberezi tensiunea musculară și să relaxezi întregul sistem vizual.

Poți învăța mai multe despre obiceiurile care mențin și îmbunătățesc vederea după ce te înscrii în formularul de mai jos:

Subscribe for Email Updates Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here. First Name Email* Marketing by