Cum influenteaza soarele vederea ta?

Iată relația dintre o vedere sănătoasă, lumina solară și ochelarii de soare…

expunere-soare-imbunatatirea-vederii

articol scris de Flavius Țurcanu

Un proverb popular zice ca „în casa în care intra soarele pe geam, nu intra doctorul pe usa”.

Eu as spune ca ochii care vad lumina soarelui nu sunt incatusati de ochelari…

Cred ca ai observat și știi că atât cârtitele cât și liliecii nu-si folosesc ochii pentru ca în mediul în care acestea trăiesc, nu este lumina.

Însă ochii tai sunt organele luminii, căci altfel tu nu ai vedea nimic cu ei.

Așa că, expune-te la soare în fiecare dimineață, imediat după ce te trezești, pentru 5-10 minute. Acest lucru te va ajuta să ai mai multă energie pentru acea zi. De asemenea, același lucru îl poți face pentru 5-10 minute și la apus.

Prin expunerea la soare, vitamina D este produsă de organismul tău. Aceasta vitamina este stâlpul sănătății. Cu ajutorul acesteia, calciul de care are nevoie întregul tău corp se fixează mai bine în organism.

La nivelul ochilor tai, calciul este necesar pentru a oferi musculaturii oculare capacitatea de a se contracta. Astfel, ochii tai vor fi mai sănătoși și tu vei vedea mai bine.

De asemenea, expunerea zilnica la soare ajuta ca vederea ta sa nu mai fie sensibila la lumina naturala.

Cum influențează lumina solară vederea?

Razele de lumina trec prin cornee și cristalin și se focalizează pe retina. Aici, aceste raze stimulează celulele ce detectează lumina și culorile.

Aceste celule specializate în detecția luminii și a culorilor – conurile – transforma impulsul luminos în impuls electric și le transmite prin nervii optici la creier spre analizare și procesare.

Astfel tu conștientizezi ceea ce vezi, culorile existente, cât și distanta dintre tine și obiectul vizualizat.

Calitatea vederii tale este proporțională cu calitatea luminii naturale care intră în ochii tăi.

Însă calitatea impulsului luminos și electric a imaginii pe care o conștientizezi este determinată de calitatea luminii ce intra in ochii tai.

Lumina solara este cea mai sanatoasa si singura care are un spectru de lumina complet si propice ce ajuta vederea sa reproducă toate culorile vizibile.

În lipsa luminii naturale, retina nu este stimulata complet si transmite la creier un impuls electric denaturat, pe care creierul trebuie sa îl proceseze.

Astfel, vederea începe sa fie încețoșată.

Prin ochi, impulsul electric este transmis la hipotalamus, iar acesta influențează întregul tău corp:

  • reglează nivelul de melatonină, în funcție de cantitatea și calitatea de lumina perceputa de ochii tai și pregătește corpul pentru somnul din timpul nopții
  • stimulează glanda tiroidă, relaxează presiunea sângelui cât si nivelul de activitate al corpului

obicei-soare-imbunatatirea-vederiiAstfel, corpul tău si ochii tai se odihnesc eficient.

Din păcate insa, lumina artificiala din case nu inhiba total producția de melatonină și nu permite o stare de trezire completa a întregului corp.

De ce? Pentru ca melatonina este inca prezenta in corp si unele funcții, care ar trebui sa se desfășoare in timpul nopții, au loc in timpul zilei.

Astfel, celulele bastonase, specializate pentru vederea nocturna, sunt activate in loc sa fie inactive. Celulele conuri, specializate pentru culori si vederea diurna, nu sunt active total.

Uite asa, vederea ta este denaturata si deteriorata.

Este sănătos să porți ochii la soare?

Am o întrebare ajutătoare pentru asta.

De ce jucătorii de tenis nu folosesc ochelari de soare în timpul competițiilor?
În schimb, ei folosesc o șapcă, pentru că ei știu că ochelarii de soare le deteriorează vederea și nu mai pot să aprecieze corect distanța și viteza mingii.

Așa de mult afectează lipsa de stimuli luminoși și optimi ai luminii naturale!

Ca să beneficiezi din plin de energia solara folosește ochelarii de soare doar vara, atunci când conduci sau în medii cu reflecții – zăpada sau nisip.

Daca ești sensibil la lumina naturala, de soare ai nevoie pentru a rezolva aceasta sensibilitate, nu de ochelari de soare sau de întuneric.

Ochelarii de soare nu fac decât să amplifice și mai mult problemele tale de vedere, blocând razele de lumina ce stimulează si reglează activitatea vederii tale.

Daca ții la ochii tai ca la ochii din cap, învață mai multe despre cum să menții și să îmbunătățești natural vederea și înscrie-te acum în formularul de mai jos:

Subscribe for Email Updates Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here. First Name Email* Marketing by